Over Toos Bergen

Informatie over mezelf

toosbergen-200Ik zie mijn leven als een weg die ik ga. Soms is de weg wat breder. Dan loopt er iemand een poosje met me op. Wanneer de weg wat smaller wordt, loop ik weer alleen. Soms zijn er obstakels op je weg en is hij moeilijk begaanbaar. Soms gaat de weg steil omhoog en moet je het rustig aan doen. Andere keren gaat de weg naar beneden en moet je jezelf een beetje afremmen. Gaande op mijn weg ben ik tot de conclusie gekomen dat spiritualiteit meer is dan alleen zondags naar de kerk gaan. Er is het verlangen God te kennen wanneer en waar ik maar wil. Echt God willen zien, betekent dat ik het moet aandurven om God in mezelf toe te laten. Toen ik dat eenmaal doorhad, kwam er een enorm gevoel van vrijheid. Vrij zijn betekent zuiverheid van hart, open staan voor een Goddelijke liefde. Het vervult me met een ongelooflijk gevoel van eerbied, het maakt me stil en ik weet me gedragen.

Zingeving en toekomst. Of het leven zin heeft en of er positieve vooruitzichten zijn, kunnen onze mate van geluksgevoel bepalen. Wanneer ik daar, als Geestelijk Begeleider, maar een heel klein beetje aan kan bijdragen dan is het voor mij al zeer de moeite waard. Voor mij is het nu belangrijk om, met de opleiding Geestelijk Begeleider die ik aan het Titus Brandsma Instituut heb gevolgd, mij in te zetten voor de kwetsbare medemens. Daar waar de ander vastloopt, daar waar er sprake is van een zoektocht, kan ik een poosje met iemand oplopen om samen te kijken wat de ander nodig heeft. Samen wandelen langs Gods wegen om te ontdekken wat God ten diepste met ons van plan is.

Tot Slot

Waar ben ik naar op zoek en hoe vertel ik dat aan anderen wanneer ik bezig ben met de ontwikkeling van mijn geestelijke, mijn spirituele weg. Wat zijn mijn verlangens? Wat is mijn drijfveer? Mijn verlangen is het schouwen van God. Mijn drijfveer is het geloven in God. Ik wil ervaren wat van de Goede Geest komt en wat niet. Vreugde en blijdschap die mij op de gekozen weg houden. Liefde die mij raakt, die mij zacht maakt. Tegenover verwarring, angst en moedeloosheid die ervoor zorgen dat ik van de weg afraak. Het zoeken naar de juiste weg. Kunnen we loslaten om dichter bij God te komen en Gods liefde te voelen? Kunnen we ons in liefde buigen naar onze medemens? Ja, dit alles kan gebeuren door middel van inoefenen van de deugden en de geestelijke oefening. Het is een je toevertrouwen aan het goddelijke mogelijke. Gods werking in de persoon, in mijn persoon.

 

 Een mens bidt niet om God de weg te wijzen, maar om zelf de weg gewezen te krijgen.
Augustinus van Hippo